Att hjälpa till att hjälpa

Runtom i världen finns det många länder som av olika anledningar tar emot bistånd av olika slag. Det kan handla om allmän fattigdom i ett utvecklingsland eller om en stor naturkatastrof som precis skett. Bland de mest berömda insamlingarna som någonsin skett var Live Aid på 80-talet, där en svår svältkatastrof i Etiopien fick Sir Bob Geldof och en myriad av berömda musiker och skådespelare att organisera events för ändamålet. Att konserterna och skivorna som spelades in gjorde skillnad är ett faktum, och det fick många ungdomar att för första gången känna att de kunde göra skillnad.

Vilken är den bästa hjälpen?

Bistånd handlar inte om att man ger ett land ett lån utan framförallt om att man skickar hjälp i form av pengar eller nödvändenheter. Många i-länder har som en del av sin statsbudget att skicka ekonomisk hjälp till fattiga länder, medan det idag också finns ett antal projekt som går ut på att man hjälper fattiga att hjälpa sig själva. Det kan handla om att man ger mindre lån till kvinnor i Asien och Afrika som har egna affärsidéer, och som med hjälp av lånen kan starta eget. Ofta handlar det om hemslöjdsartiklar som kläder, smycken, korgar och textiler, men också om mat eller jordbruksprodukter som de gör sylt eller choklad av. Bland all biståndshjälp har detta visat sig vara bland de mest framgångsrika sätten, då forskning har visat att kvinnor tenderar att spendera hela sin inkomst på sin familj, det vill säga sina barns utbildning och att det ska stå mat på bordet, medan män ofta spenderar en hel del på sig själva. Ju mer utbildning man kan erbjuda en familj desto ljusare blir allas framtidsutsikter, och det ser ut som att detta kommer att bli en alltmer använd metod.

Privat bistånd

Även privata individer står för en stor del av det bistånd som delas ut, och det kan handla om galakvällar eller att man ingår så kallade fair trade avtal med småbönder i fattiga länder. Här tar man ansvar för att det egna företaget eventuellt kan förlora en del av sin vinst, men samtidigt har man hjälpt sina medmänniskor. Det handlar inte bara om att man gör något snällt för andra utan också om att man själv mår bra av att hjälpa till. Rent psykiskt upplever många människor som skickar hjälp eller startar projekt i välgörande syfte att de finner ett mål i livet, och att det ger tillvaron en ny mening.

Leave a Reply

mts_cool