Så kan du hjälpa till med bistånd

Bistånd är ett sätt för rikare länder i väst att säkerställa att jordens resurser blir jämnare fördelat över hela världen. Det finns många argument för bistånd med alltifrån internationella säkerhetsfrågor till moraliska skäl som grundantaganden i biståndsdebatten. Sveriges regering har sett till att försöka skänka en procent av bruttonationalinkomsten till bistånd varje år – men även privatpersoner kan se till att hjälpa till. Även om det kan kännas svårt att veta precis var pengarna hamnar finns det ändå sätt att försäkra dig om att du verkligen gör skillnad. Här är några tips på hur du lättare kan se till att arbeta för en rättvisare värld.

Ett fadderbarn är ett givande sätt att bidra med ekonomisk hjälp till människor i fattiga länder. Genom att agera fadder till ett barn i en svår ekonomisk situation i ett annat land får du ett tydligt bevis på att du verkligen gör skillnad med ditt bidrag. Ofta kan du välja en kontinent eller land om du vill kunna ha språket gemensamt. På så sätt underlättas er kommunikation – och det kan i många fall leda till en varaktig vänskap. Även om du bara tycker om att få och skicka ett julkort eller en liten present med jämna mellanrum kan ett fadderbarn vara ett bra sätt att leverera bistånd på.

Shot of a volunteer doctor giving checkups to underprivileged kids

Ett annat sätt att skänka pengar är att vara uppmärksam på Musikhjälpens verksamhet. Musikhjälpen är en insamlingskampanj som går av stapeln i en stad i Sverige i december varje år. Med hjälp av ett antal kända profiler som sänder radio i en vecka i sträck kan tittare ringa in och välja låtar mot en liten slant som gåva. Det gör att kampanjen kombinerar både trevlig musik och ett gott ändamål. Musikhjälpen har varit en stor succé ända sedan det startade i mitten av 2000-talet och insamlingsrekordet har slagits flera år i rad. 2016 låg det på över 50 miljoner kronor.

Om du är glömsk av dig är kanske månadsgivare det bästa alternativet. Det ger dig chansen att betala via autogiro vilket innebär att summan dras automatiskt varje månad. Det gör att du kan köpa trädgårdsmöbler  dina resterande pengar.

Leave a Reply

mts_cool