Välgörenhetsgalor

Varje år sänds minst en välgörenhetsgala i tv, oftast till förmån för en särskild välgörenhetsorganisation. I många fall har galorna också ett särskilt tema. Ett tydligt exempel på detta var galan ”Hela Sverige skramlar” som sändes i september 2015. Galans tema var människor på flykt, och de pengar som samlades in under kvällen gick till Radiohjälpen. För att locka tittare och donationer brukar välkända artister uppträda, och galorna gästas ofta av olika kändisar. ”Hela Sverige skramlar” var inget undantag, då sammanlagt nästan 40 svenska artister uppträdde under kvällen. Några av dem var Miss Li, Alcazar, Bo Kaspers Orkester, Carola, Jill Johnson, Lars Winnerbäck, Lena Philipson, Markus Krunegård, Mauro Scocco, Ola Salo, Petter och The Hives. En rad komiker uppträdde också, bland annat Johan Glans, David Batra, Jonas Gardell och Kodjo Akolor. Galan gick av stapeln i Globen, och platserna i den runda arenan var helt slutsålda.

På ett sätt skilde sig dock ”Hela Sverige skramlar” från de flesta andra tv-sända galor. Galan var unik på det sättet att en mängd mediabolag samarbetade för att samsända den. Bland de som gjorde detta var SVT, TV3 Play, Kanal 5 Play, Aftonbladet TV, Expressen TV, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Sydsvenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad och Sveriges Radio. De många olika kanalerna som programmet sändes i var sannolikt en stor bidragande orsak till den enorma summa pengar som samlades in under kvällen: 39 miljoner kronor.woman-190897_960_720

Det anordnas också välgörenhetsgalor i betydligt mindre skala, som inte tv-sänds men som ändå har stor betydelse för de organisationer som tar del av donationerna. Ett sådant exempel är den gala som anordnas i Gävle av RFHL Gävleborg och Attention Gästrikland varje år sedan år 2011. Galans syfte är att samla ihop pengar till människor som lever i ekonomisk utsatthet i Gävle.

Fördelen med välgörenhetsgalor är att man kan få ihop stora summor pengar på kort tid, trots att varje enskild människa bara bidrar med en liten summa. De kan sägas vara själva definitionen av begreppet ”många bäckar små”. Ibland får dock välgörenhetsorganisationer stora donationer av privatpersoner. Det handlar ofta om människor som plötsligt blivit förmögna, till exempel genom att vinna på lotto, som vill ge tillbaka lite av de pengar de tidigare inte hade eller räknade med att få. Om du också vill få chansen att donera stora summor till din favoritvälgörenhet ska du gå in på Megalotto.com. Då kan du dessutom ha roligt samtidigt som du har en chans att vinna.

Leave a Reply

mts_cool