Om det finns ett särskilt projekt man vill stödja, eller man helt enkelt vill vara säker på att de pengar och den energi man själv lägger ner på ett projekt går dit man vill, är det bästa man kan göra att starta en egen biståndsorganisation. Det är ett omfattande och tidskrävande projekt, som man inte ska ge sig in på utan långt övervägande, men om man är villig att lägga ned timmarna och engagemanget kommer det också att ge väldigt mycket tillbaka.
Själva grundandet av organisationen är egentligen enkelt – man bildar helt enkelt en organisation eller ideell förening precis som vilken som helst genom att registrera den hos Skatteverket och hålla ett första årsmöte med minst tre styrelseledamöter. Under detta styrelsemöte utser man också organisationens ordförande. Nästa steg är att ansöka om ett bankkonto i organisationens namn. Därefter börjar den svåra delen av arbetet, nämligen att nå ut till potentiella bidragsgivare och medlemmar till organisationen. Man kommer att behöva hjälp av en mängd volontärarbetare – vilket kan vara lättare sagt än gjort att hitta – och även efter att man har volontärarbetare kommer man att behöva lägga ut stora summor pengar till en början för att nå ut med sitt budskap. Ett sätt att finansiera organisationen innan man har börjat få gåvor kan vara att låna pengar från exempelvis Freedom Finance. Då får man använda de första gåvorna som kommer in till organisationen för att betala av lånet.
Man kan dock också börja i andra änden, så som Sara Svensson och Maria Lemon från Timrå. Deras resa mot att bilda en biståndsorganisation började när Sara var nere i Afrika för att hjälpa till i ett annat projekt, på ett barnhem i Ghana. Den misär hon såg därnere fick henne att vilja hjälpa till, och tillsammans med sin mamma, Maria, började de samla in pengar och kläder till barnen hemma i Sverige, medan Sara fortfarande befann sig nere i Afrika. Mamman skickade paket med kläder och skickade över pengarna, och med tiden skickades runt 200 kilo kläder ner till barnen i Ghana. Intresset för deras verksamhet ökade i Sverige, och i och med det ökade också bidragen, vilket ledde till att mamma Maria öppnade ett konto där pengarna kunde sättas in. Det var i samband med detta som de faktiskt bildade en ideell organisation, efter att ha sökt rådgivning från Skatteverket. Verksamheten har fortsatt sedan dess, och Children’s Home, som organisationen heter, har förutom att skicka mer kläder även skickat ner pengar till mat, en tank för regnvatten, försäkringar så att barnen kan få vård, och byggnationen av en skola. Det visar att med tillräckligt engagemang kan man komma långt, och göra stor skillnad.