Att leva med försörjningsstöd

Det finns många familjer som lever fattigt av olika orsaker och som får hjälp av kommunen för att klara sin försörjning via försörjningsstöd. Detta kallades tidigare socialbidrag. Försörjningsstöd utgår från en riksnorm på ungefär samma nivå som existensminimum och baseras på antal personer i hushållet.

Svensk fattigdom

Enligt Aftonbladet lever 186 000 barn i fattigdom i Sverige och det innefattar skuldsatta hushåll och familjer där pengabristen blir ett utanförskap. Det är inte så att barnen svälter, utan fattigdomen visar sig genom att inte ha råd med nya kläder varje månad, rätt klädmärken och de senaste spelkonsolerna och spelen, eller kanske att inte ha en egen dator. En familj med låg inkomst har oftast heller inte råd att åka på semester eller göra

utflykter till olika djurparker, äventyrsland och liknande heller, vilket ger att barnen inte får lika många upplevelser som barn i familjer med en bättre ekonomi.

Bostadsbristen gör sig också gällande och vissa barnfamiljer kan flytta runt ganska ofta då föräldrarna har svårt att få tag på ett stabilt boende. Hyreskontrakt i andrahand eller bo hos familj och släkt är inte ovanligt, och det skapar en otrygghet och kan även rycka upp barnet gång på gång så att det inte får chans att rota sig ordentligt i skola och bland vänner.

Ekonomisk oro inför framtiden

Att leva på existensminimum och inte ha pengar till något extra skapar en otrygghet och i många fall en ångestliknande känsla inför framtiden. Vad händer om det dyker upp oförutsedda utgifter? Vad händer om en anhörig går bort och inte har några egna pengar som täcker begravningskostnaden? Du kan stilla alla frågor hos lavendla.se som hjälper dig igenom processen med varsam hand och ger dig stöd. Du kan få personlig rådgivning när det gäller begravning och juridik, vilket kan gör att allting känns en aning mindre tungt.

Var noga med blanketterna

När familjen lever på försörjningsstöd är det många saker att tänka på. Alla papper måste komma in i rätt tid och med alla bifogade bilagor för att undvika att det blir förseningar och trassel. Att ta emot en swishbetalning från en kompis eller en anhörig som vill hjälpa till räknas som inkomst och påverkar försörjningsstödet. Inkommer 500 kr från en anhörig räknas 500 kr bort från pengarna som socialförvaltningen betalar ut till dig. Du måste också uppfylla en del krav för att få försörjningsstöd, bland annat aktivt delta i Arbetsförmedlingens åtgärder och program och andra instanser som kan vara aktuella, som Försäkringskassan och Arbetsmarknadsenheten.

Undvik alla onödiga utgifter

För att få pengarna att räcka till gäller det att dra ner på onödiga utgifter som rökning, godis och annat småplock, hämtmat och elektronik. En smart sak är att lägga en budget och se till att hålla den. Hålls budgeten för familjens utgifter kan det frigöras lite extra pengar som kan gå till något roligt, som exempelvis lite utflykter på skolloven, eller ett biobesök.

Leave a Reply

mts_cool